Gratis verzending vanaf €50,- Binnen 1-3 dagen verzonden Veilig betalen

In dit artikel
1. Hoe ontstaan edelstenen?
2. Waaruit bestaat een edelsteen?
3. Waarvoor worden edelstenen gebruikt?
4. Wat is de werking van edelstenen?

edelstenen-voor-honden

Wat zijn edelstenen?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Eeuwenlang weten deze natuurlijke wonderen de mensen te boeien en te inspireren. Dit is ook niet zo gek als je kijkt naar de bijzondere vormen en kleurrijke verschijningen van de vele verschillende soorten edelstenen. Maar wat zijn edelstenen precies? In dit artikel leer jij meer over het ontstaan, de samenstelling en de werking van edelstenen.

1. Hoe ontstaan edelstenen?

Edelstenen worden gevormd door langdurige geologische processen diep in de aarde. Voorbeelden van geologische processen zijn, gebergtevorming, erosie, plaattektoniek, sedimentatie en metamorfisme.

Dit klinkt erg ingewikkeld, maar het komt er op neer dat de minerale diep in de aardkost onder extreme druk en hitte komen te staan. Hierdoor kristalliseren de mineralen en ontstaan er prachtige edelstenen.

Iedere edelsteen ontstaat door zijn eigen unieke proces. Bijvoorbeeld, diamanten vormen zich uit pure koolstof onder extreme omstandigheden diep in de aardmantel. Amethist ontstaat door de invloed van ijzer in kwarts bij specifieke temperaturen en druk. Deze processen duren vaak duizenden tot miljoenen jaren waardoor bepaalde edelstenen zeer zeldzaam kunnen zijn.

lagen-van-de-aarde

2. Waaruit bestaat een edelsteen?

Edelstenen bestaan uit verschillende soorten mineralen. Iedere mineraal heeft een unieke chemische samenstelling en kristalstructuur die zorgen voor de uiterlijke kenmerken bij een edelsteen. Denk hierbij aan de kleurrijke verschijningen en de uiteenlopende vormen.

Eerder namen we een diamant als voorbeeld die ontstaat uit pure koolstof, maar er zijn nog veel meer voorbeelden.

Neem bijvoorbeeld robijn en saffier die vormen van het mineraal corundum zijn. De rode kleur ontstaat door de sporen van chroom, maar saffier kan meerde kleuren aannemen als het in aanraking komt met bijvoorbeeld ijzer of titanium. Door deze aangepaste samenstellingen veranderd niet alleen de kleur, maar ook de fysieke eigenschappen zoals de hardheid van de edelsteen.

3. Waarvoor worden edelstenen gebruikt?

Wanneer je aan edelstenen denkt, dan zal je al snel de connectie leggen met sieraden zoals ringen, oorbellen, kettingen en armbanden waarin de fraaie edelstenen verwerkt zijn.

Naast sieraden worden edelstenen ook gebruikt voor industriële toepassingen. Zo worden diamanten door hun extreme hardheid gebruikt bij boor en snijgereedschap.

Daarnaast worden edelstenen verzameld vanwege hun esthetische waarde en de zeldzaamheid.

4. Wat is de werking van een edelsteen?

Eeuwenlang worden edelstenen gewaardeerd door hun fysieke schoonheid, maar er is veel meer dan dat. Edelstenen hebben namelijk ook spirituele en genezende eigenschappen.

Wetenschappers hebben hierbij gemengde gevoelens, omdat de helende werking van de edelstenen niet door de wetenschap bewezen is. Ondanks dat de werking niet wetenschappelijk bewezen is, zijn er wel veel mensen die beweren dat ze wel degelijk voordeel halen uit het gebruik van edelstenen.

Dit komt doordat ze geloven dat iedere edelsteen unieke energieën bezitten. Deze energieën hebben effect op de lichamelijke en geestelijke gesteldheid van de mens.

Voorbeelden van effecten van edelstenen

Amethist: Helpt bij stressvermindering en het verbeteren van de slaap.

Rozenkwarts: Staat bekend om liefde en emotionele genezing te stimuleren.

Hoewel er dus geen wetenschappelijk bewijs is voor deze voorbeelden, blijven de edelstenen populair binnen de alternatieve geneeskunde en de spirituele praktijken. Het gebruik van edelstenen kun je daardoor zeer persoonlijk noemen.

Kortom: wat zijn edelstenen?

Edelstenen zijn een natuurlijke mix van aan elkaar gegroeide mineralen die ontstaan door complexe geologische processen met extreme hitte en druk die diep in de aarde ontstaat.

Winkelwagen
nl_NL

DOE DE EDELSTENEN TEST

Ontdek welke edelsteen het beste bij jouw trouwe viervoeter past!